Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Mimarlık

Kuruluş

Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı  03.12.2002 tarihli  YÖK izni ile yürütmektedir. Programın amacı, çağdaş bilim ve felsefe alanlarının kesişiminde ortaya çıkan konuları; doğal-yapay çevreleri,  mimarlık genetik işbirliğini, insan mekân ilişkilerinde açığa çıkan sorunları;  bölgesel-yerel değerlerin  ve ekolojik dengenin korunmasını, enerji kaynaklarının sağlıklı kullanımını sağlayacak bilgi birikiminin sağlanarak; sürdürülebilir plan ve projelendirme kuram ve kavramları hakkında doğru ve etkin öğretimin gerçekleştirilmesidir. Eğitim dili Türkçe'dir.

Kazanılan Derece

Tezli Mimarlık Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Yedinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi )

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olmaları ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavından, başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ALES standart puanına ve puan türüne sahip olmaları veya Yükseköğretim Kurulunun kabul ettiği uluslararası sınavlar olan Graduate Record Examination (GRE) ve Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavlarından birine ait eşdeğeri puana sahip olmaları gerekir. Öğrenci kabulünde, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, Senato tarafından belirlenir. Enstitü, yalnız ALES puanı ile de yüksek lisans programlarına öğrenci kabul edebilir. ALES’e eşdeğer kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, Senato kararı ile yükseltilebilir. Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Bu yüksek lisans programına Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İnşaat Mühendisliği 4 yıllık lisans programı mezunları başvurabilmektedir.

Tezli Yüksek Lisans programının Kabul Değerlendirmesi ise ALES puanının %70’inin ve Lisans Not ortalamasının %30’unun hesap edilerek toplanmasıyla oluşacak sıralamaya göre en üst sıradan başlayarak ilgili program kontenjanı kadar asil ve yedek öğrenci alınması şeklindedir.

Yüksek lisans programlarından; a) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde, b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında, ALES şartı aranmaz. (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemlerinde mezun olunan lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın 70 puan olarak kabul edilir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir. Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından farklı bir alanda başvuru yapabilir. İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dahil edilir.

Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 10. Maddesi gereğince, Anabilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Beykent Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Tezli: 2 yıl (maksimum 6 dönem), 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, toplam 120 AKTS. 8 dersten (21 Kredi, 60 AKTS) ve yüksek lisans tez çalışmasından (60 AKTS) başarılı olmak.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programının vizyonu mimarlık, tasarım ve kentsel tasarım arasındaki disiplinler arası ilişkinin araştırılması ve irdelenmesidir. Bu doğrultuda öğrencilerin, tasarım alanında lisans eğitiminde edindikleri bilgi ve becerileri; yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda derinleştirmeleri, mimarlıkta kuram ve meslek pratiği arasındaki interaktif ilişkiyi kurarak; kuramsal bilginin uygulama alanına ilişkin bilgiye dönüştürebilmelerini amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra mimari tasarım, mimari kuram ve eleştiri, çevre ve kent alanındaki konuların farklı bakış açılarından irdelenmesi, mimarlık disipliniyle ilişkili çeşitli yaklaşım, yöntem, teknikleri kullanarak özgün araştırmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında mimarlık, çağdaş bilim ve felsefe alanlarının kesişiminde ortaya çıkan konular; doğal/yapay çevreler, evrim teorileri, mimarlık genetik işbirliği, insan mekân ilişkilerinde açığa çıkan sorunlar;  bölgesel-yerel değerlerin  ve ekolojik dengenin korunması, enerji kaynaklarının sağlıklı kullanımı, sürdürülebilir plan ve projelendirme kuram ve kavramları  araştırılmaktadır.

Temel Program Kazanımları

  1. Öğrenci, mimarlık anabilim dalı çerçevesinde yer alan konularda akademik bir araştırmayı eleştirel bir düşünce ile yorumlar, sorunları tanımlar, çözüm önerileri geliştirir, mimari proje hazırlar, araştırma ve proje raporu hazırlar, sunar ve savunur.
  2. Bilim alanının araştırma konularında mevcut, çağdaş yazılı ve görsel kaynaklara ulaşır, etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar, grup ve bireysel araştırma etiğini, disiplinini ve kültürünü ve becerisini edinir.
  3. Doğal ve sosyal çevre ilişkilerini irdeler ve konuyla ilgili çözümler üretir.
  4. Farklı disiplinlerle ilişki içinde araştırma, analiz ve yorum yapabilme becerisi kazanır.
  5. Mimarlık Anabilim Dalı çerçevesinde yer alan konularda kendisi bilimsel bir araştırmayı yürütür.
  6. Araştırma ve yayın alanında doğru bilimsel norm ve standartları kullanarak özgün akademik çalışmalar üretir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mimarlık yüksek lisans programını tamamlayan mezunlar, çok çeşitli dallarda çalışma olanağına sahiptir. Doktora programlarına devam ederek akademik kariyere adım atma, kamu kuruluşlarında görev alma, serbest mimar olarak çalışma, mimari bir büroda proje mimarı olarak görev alma, şantiyede şantiye mimarı olarak çalışma, yapı denetim firmalarında veya danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda çalışma gibi birbirinden farklı seçenekler mevcuttur.