Makine Mühendisliği A.B.D

Lisansüstü eğitime 2013 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak başlanmıştır.

Makine Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Derecesi

Tezli Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olmaları ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavından Sayısal (SAY) Puan Türünde en az 55 güncel puan sonucunu başvuru esnasında teslim etmeleri gerekir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

3 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, toplam 120 AKTS.

Program Profili

Makine Mühendisliği Bölümü; her türlü mekanik ve enerji dönüşüm sisteminin analizi, tasarlanması, üretilmesi, işletilmesi ve bakım-onarım işlemlerinin gerçekleştirildiği geniş kapsamlı bir mühendislik dalıdır. Makine mühendisleri, matematik ve fiziğin temel prensiplerinin yanı sıra mekanik, kinematik, termodinamik ve enerji gibi temel mühendislik konularını iyi bilen ve bu bilgilerini mekanik sistemler ile enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımında, imalatında ve analiz edilmesinde etkin bir biçimde kullanabilen kişilerdir. Makine mühendisliği lisansüstü programında ise, makine mühendislerine ve ilgili alandan mezun olanlara lisans da aldıkları eğitimin yanı sıra, arzu ettikleri konuda uzman olabilmelerini sağlayan bir eğitim imkanı sunmaktayız. Yine, Makina Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı kapsamında; tasarım, kompozit malzeme, ileri gaz dinamiği, kırılma mekaniği, ısı transferi, termodinamik, enerji, hasar analizi, nano teknoloji, tahribatsız muayene ve otomotiv alanlarında dersler verilmekte, öğrencilerimize bu alanlarda ileri ve ayrıntılı bilgiye sahip olma olanağı sağlanmaktadır. Öğretim kadrosu; ulusal ve uluslararası kurumlarda çalışmış, deneyimli, toplam yedi öğretim üyesinden oluşmaktadır.

Temel Program Kazanımları

1. Makina tasarım, üretim ve analize yönelik mühendislik bilgilerinin kuvvetlendirilmesi
  2. Makina alanında deneysel çalışma yapma becerisinin kuvvetlendirilmesi
  3. Makina sistemleri tasarlama, izotropik malzemelerde statik ve dinamik analizler yapabilme becerisinin kuvvetlendirilmesi
  4. Makina sistemleri tasarlama, kompozit malzemelerde statik ve dinamik analizler yapabilme becerisinin kuvvetlendirilmesi
  5. Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisinin kuvvetlendirilmesi
  6. Makina Mühendisliği Makina analiz problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisinin kuvvetlendirilmesi
  7. Mesleki ve etik sorumluluk bilincinin arttırılması
  8. Etkin iletişim kurma becerisinin kuvvetlendirilmesi
  9. Makina Mühendisliği çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlama yetkinliğinin kuvvetlendirilmesi
  10. Yaşam boyu öğrenme bilincinin arttırılması
  11. Çağın sorunları hakkında bilgi kazandırılması
  12. Makina Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan teknikleri, yetenekleri ve modern araçları kullanma becerisinin kuvvetlendirilmesi
  13. Bilgiye ulaşabilme becerisinin arttırılması
  14. İnisiyatif kullanabilme becerisinin arttırılması

Mezunların İstihdam Profilleri

Programımız öğrencilere makina mühendisliğinin değişik alanlarında daha ayrıntılı bilgi sahibi olma ve uzmanlaşma imkanı sağlamaktadır. Bu sayede mezunlarımız imalat, otomotiv, tasarım, ısı, enerji, malzeme, nano malzeme temel kapsamlı konularında hizmet sektörünün tüm alanlarında istihdam olanağı bulmaktadırlar.

Mezunlarımızın çoğu, uzmanlaştıkları alanlarda kamu veya özel sektörde çalışma olanağı bulmakta ve istihdama katkı sağlamaktadırlar. Ar-Ge şirketlerinde veya kurumların ilgili bölümlerinde araştırmacı veya proje mühendisi olarak çalışabilmektedirler. Yine ileri teknoloji dediğimiz bilgi seviyesi yüksek konularda, yetkinlik düzeyinde bilgi sahibi olduklarından savunma, havacılık, otomotiv gibi makine mühendisliğini ilgilendiren bütün sahalarda çalışabilme imkanı bulabilmektedirler. Ayrıca Makine mühendisliği alanında doktora programlarına devam edebilir, bilimsel ve akademik anlamda kendilerini geliştirebilirler.